Animelodi

Sakura: Kiraz Çiçeklerinin Büyüleyici Manzaraları

Sakura

Bir samuray için kısa ama güçlü bir hayatın sembolüdür sakuralar. Baharın gelmesiyle birlikte çiçek açıp bütün ihtişamlarını gözler önüne sererler. Bir kadının güzelliğini temsil eder; kısa bir süreliğine insanları büyülerler. En ufak bir esintiye dayanamayacak kadar da narindirler. Kısacık ömürlerinin sonuna geldiklerinde ise akıllarda o eşsiz manzaraları bırakır, öylece giderler…

Sakura
Başkent Tokyo'dan sakura manzarası
Sakura, Türkçe’de kelime anlamı olarak “Kiraz Çiçeği” manasına gelirken aynı zamanda sakuralar meyve vermeyen kiraz ağaçlarıdır. Bu ağaçların çiçek açması Japonlar için oldukça anlamlı ve bir o kadar da önemlidir. Çiçeklerin açmasıyla ülkenin birçok yerinde festivaller düzenlenir, kutlamalar yapılır.

Japonya 200’den fazla kiraz ağacı çeşidine ev sahipliği yapar. Bunlar arasında en çok bulunan tür Somei Yoshino’dur. 5 taç yapraklı çiçekleri olan bu ağaçlardan Japonya’da sayılamayacak kadar çok bulunur ve çiçek açma döneminde bütün ülkeyi muhteşem görünümlü pembe bir örtüyle kaplarlar. Japonya’nın birçok yerinde kiraz çiçekleri nisan ayının başlarında çiçek açmaya başlar. Bu sebeple nisan ayı Japonlar için yeni okul yılının başlaması, şirketlerin yeni iş dönemine başlaması, yeni mezun olanların işlerine başlaması gibi birçok şeyin başlangıcı olarak kabul edilir. Çiçekler aynı zamanda hayatın yeni bir evresinin başladığının da göstergesidir. İnsanlar, kiraz çiçeklerin açmasını parkları ziyaret ederek, arkadaşları ve aileleriyle kiraz ağaçları altında piknikler yaparak, festivallere katılarak kutlarlar. Kiraz ağaçlarının altında piknikler yapmak, kiraz ağaçlarının oluşturduğu muhteşem manzarayı izlemek “Çiçek Seyiri” anlamına gelen Hanami olarak adlandırılır.

Sakura
Somei Yoshino

Sakura
Hanami
Japonya’da kiraz ağaçlarının çiçek açmaya başlaması aynı zamanda soğuk kışın bittiğini, baharın geldiğinin müjdeler. Kiraz çiçekleri, mart ayının sonlarına doğru ilk olarak Kyushu çevresinde görülür ve hava durumunun etkisine göre kuzeye doğru çiçek açarak ilerler. Nisanın başında Tokyo’da çiçekler açmaya başlar ve mayıs ayının ortalarına gelindiğinde Hokkaido’daki kiraz çiçekleri de açmış olur. Japon Meteoroloji Ajansı’nın her yıl kiraz ağaçlarının nerde, ne zaman çiçek açacağını incelemesi, raporlarını doğru bir şekilde yayınlaması oldukça önemlidir. İnsanlar bu raporlara göre planlarını yapar; kiraz çiçeklerinin eşsiz görünümlerini izlemeye, kiraz ağaçlarının altında piknik yapmaya gider, çiçeklerin açmasıyla oluşan mükemmel manzaralarıyla ünlü mekânlarda festivaller düzenlerler. Yanlış bir tahmin bütün planların yanlış yapılmasına ve bunun ülkede büyük bir kargaşa çıkarmasına sebep olabilir. Kim kiraz çiçeklerinin muhteşem manzarasını görmeye gittiğinde kiraz çiçekleri yerine küçük tomurcuklar görmek ister ki. Bu sebeple meteoroloji ajansının özellikle yılın bu döneminde işini iyi yapması, en küçük bir hataya bile yer vermemesi gerekir.

Sakura
Himeji Kalesi
Japonlara göre kiraz çiçeklerinin şekli, rengi insanların saflık ve sadelik duygularını yansıtır. Narinlikleri ve kısa yaşamlarıyla insanları duygulandırır. Bu sebeple kiraz çiçekleri sayısız edebi eserin, dansın ve birçok resmin ilham kaynağı olmuştur.

Sakuralar’ın tarihine baktığımızda eski kayıtlar sakura kutlamalarının Heian Dönemi (794 – 1185)’nden beri yapıldığını gösterir. İlk kutlamalar İmparator tarafından, çiçek açan kiraz çiçekleri altında festivaller düzenlenmesiyle başlar. Bu festivallere samuraylardan hizmetçilere kadar herkes katılabiliyordu. Bu sayede kutlamalar Japonya’nın her sosyal tabakasından insanın katılımı ile gittikçe popülerleşti. Böylece sakuralar Japonya’nın önemli kültürel bir sembolü oldu ve bu gelenek yüzyıllar boyunca büyük bir değişime uğramadan günümüze kadar ulaştı.

Sakura
Fuji Dağı ve Chureito Tapınağı
Sakura
Sakura manzarası
Japonya’da kiraz çiçeklerinin muhteşem manzarası ile tanınmış, çoğunda festivaller düzenlenen yüzlerce park, tapınak ve kiraz ağaçlarıyla çevrelenmiş birçok sokak var. Aynı zamanda aileniz ve arkadaşlarınız ile birlikte kiraz çiçeklerini seyretmek isterseniz, harika manzaralarıyla ünlü birçok hanami bölgesi de bulunmakta. Fakat kiraz ağaçlarının çiçek açma dönemlerinde bu bölgelerin oldukça kalabalık olduğunu da belirtmeden geçmeyelim.

Mersaigen

Sakura
Goryokaku Kalesi
Sakura
Chidorigafuchi Park'ında sakuralar